Att köpa en begagnad bil innebär en välfungerande bil för en lägre summa, vilket låter för bra för att vara sant. Det kan det också vara i bland.
För att undvika att ingå avtal blind – läs vår guide för hur du bäst går till väga.
1. Skaffa ekonomisk klarhet
Det första steget att ta innan varje större ekonomiskt beslut är att se över budgeten. Hur mycket blir över varje månad? Det avgör hur mycket kontantinsatsen kan bli, samt hur stor amortering du kan göra varje månad.
En bil kan i de flesta fall inte belånas till mer än 80 procent, vilken innebär att du behöver en kontantinsats på 20 procent av bilens värde.
Ju mindre du behöver låna desto billigare kommer du undan, så kan du betala en större kontantinsats är det en bra idé att göra det.
2. Undersök objektet noga
Att inte veta tillräckligt om bilar är ett enkelt sätt att bli grundlurad. Vet du inte redan vad du ska undersöka, så ta reda på det. Fem saker att tänka på är följande.
- Skuldebrev. En bil kan vara bunden till skulder som säljaren inte berättar om. Även om du inte orsakat dem kan du köpa konsekvenserna i samband med bilen. På Transportstyrelsen kan du tillsammans med säljaren ta reda på bilens skuldsättning.
- Körsträcka. Vad noga med detaljer så som hur långt bilen har kört. Det är inte alltid det som uppges i annonsen stämmer, och det kan drastiskt avgöra bilens värde.
- Ålder. Även bilens ålder är enkelt att ljuga om för den som inte vet något, och precis som milantalet påverkar det bilens värde.
- Säljaren. Dessvärre finns det oärliga säljare, och därför är det bra att kolla upp säljarens affärsrykte på sidor som till exempel Ratsit. Utöver det bör du försäkra dig om att säljaren verkligen är ägare till bilen. Det kan du göra hos Transportstyrelsen.
- Provkör. Ett bra sätt att få en känsla för bilen är att provköra den. Låter det konstigt, eller om något är trögt, är det bra att kolla upp det hos en expert innan köpet genomförs.
Är du ändå osäker går det att låta en tredje part göra en besiktning. Bra kandidater för en sådan tjänst är Motormännen och Bilprovningen. Tjänsten tenderar att kosta några hundralappar, men det är betydligt billigare än att upptäcka felen i efterhand när åtgärder behövs.
3. Jämför och förhandla lån
Billån, eller konsumtionslån som de också kallas, tenderar att inkludera viss prutmån. Långivaren erbjuder inte sin bästa deal på direkten. Därför är det bra att upplysa långivaren om att du har alternativ.
Tänk på! Försäkra dig om vilken typ av ränta som du blir erbjuden. Det är i efterhand stor skillnad på en låg nominell ränta och en låg effektiv ränta.
För att få en översikt över dina alternativ kan du gå till www.billånen.se. Där kan du enkelt jämföra aktuella billån för att se vem som har bäst erbjudanden.
4. Undvik restvärde
En av de saker som är lättast att missa som ovan bilköpare är restvärde.
Vad det innebär i praktiken är att en bil sjunker i värde snabbare än många andra produkter. Det kan innebära att köparen i slutändan betalar av lån som motsvarar ett högre värde än bilen har.
Skulle bilen vara värd mindre än vad prognosen sade innebär det att du behöver skjuta till extra kapital för att i slutet lösa lånet. I vanliga fall då prognosen stämmer skulle bilen vara värd tillräckligt för att lösa lånet när du byter bil.