Fördelen med att köpa begagnad båt är prislappen. Genom att välja en äldre båtmodell kan man spara en hel del. Men det kräver också betydligt mer av dig som köpare. Någon garanti ingår inte och du kan aldrig vara säker på att du kan lita på säljarens information om båten. Några punkter att tänka på är:
Gå via Sökbåt.se
Sökbåt.se är en webbplats som branschorganisationen Sweboat skapat. Den stora fördelen är att båtarna som marknadsförs via denna webbplats i stort sett alltid är varudeklarerade. Alla som säljer via webbplatsen är även medlemmar i Sweboat vilket skapar en trygghet då risken för bedragare minskar avsevärt. Bland annat innebär detta att alla medlemmar förbinder sig att följa Allmänna Reklamationsnämndens råd om det skulle bli en tvist som dras till dem.
Kontrollera själv – eller med hjälp av besiktningsman
Vid inköp av motorfordon bör man alltid kontrollera och besikta objektet noga. Detta gäller självklart även båtar. Har du inte fullständig kunskap om vad du bör titta på bör du anlita en besiktningsman. Det kostar visserligen någon tusenlapp men det är helt klart värt det om du är speciellt intresserad av en båt. Detta inte minst om det är ett dyrare inköp som ska ske. I likhet med att en besiktningsman används vid ett husköp så anlitas de för att besikta båtar.
Enklast är det att gå via batbesiktningsmannen.org där auktoriserade besiktningsmän kan hittas över hela landet.
Köpa begagnad via båthandlare
Genom att köpa en begagnad båt via en båthandlare ges ett större köpskydd. Prismässigt brukar det vara något dyrare än att köpa via Blocket, eller liknande sidor, men samtidigt ges en större trygghet. Båthandlare har gått igenom båten, fixat mindre fel och är generellt mycket ärliga med vad man som kommande båtägare kan förvänta sig av inköpet.
På billigare modeller ingår sällan garanti men man har ändå skyddet som konsumentköplagen ger vilket bland annat innebär att man kan klaga i det fall som båten inte håller den kvalité som utlovats.
God tro gäller inte längre
Köper du båten privat är det även mycket viktigt att kontrollera säljaren och att båten exempelvis inte är stöldgods. Förr kunde man hävda ”god tro” men detta är borttaget i lagtexten vilket lägger därmed ännu större ansvar på köparen. Kolla på skrovnummer och motornummer och kolla att inte dessa är anmälda som stulna. Utöver det bör du kolla upp att säljaren verkligen är den person som äger båten och därmed har rätten att sälja den.