Det är en tuff bostadsmarknad för närvarande. Hittar du din drömbostad är det därför viktigt att agera snabbt. Nedan följer stegen som du behöver ta när du har hittat ett boende som passar.
Ekonomisk klarhet
Se över dina inkomster, ditt kapital och din skuldsättning. Gör sedan upp en budget.
Hur stora tillgångar du har avgör hur stort bolån du kan få. Det är därför viktigt att avgöra redan tidigt om du kommer att ha råd att köpa boendet du hittat.
Försök säkerställa hur stor kontantinsats du kan erbjuda, och hur din ekonomiska framtid kommer att se ut. På så sätt blir det lättare för banken att ställa en bolåneprognos.
Skaffa ett lånelöfte
Nästa steg i processen är att skaffa ett lånelöfte från en bank. Ett lånelöfte betyder att banken säger ”antagligen kommer vi att bevilja dig lånet”, men skulle din situation förändras markant kan de fortfarande ändra sig.
Ofta går det smidigt att ansöka om lånelöften på nätet. Nu anger bara dina uppgifter, så tenderar du att få svar på ingen tid alls.
För att veta vem som kan erbjuda dig ett bra bolån kan du gå in på www.huslån.com och jämföra bankers räntor. Skaffa lånelöftet hos dem som passar dig bäst.
Förhandla bra lånevillkor
Lånelöftet tar du sedan med till mäklaren som ett bevis på att din ekonomi ser bra ut. Mäklaren ser dig då som en seriös kandidat som kommer att ha råd med bostadsköpet.
För att förbättra dina förutsättningar kan du exempelvis flytta över din tjänstepension eller ditt lönekonto till banken du hoppas förhandla med. Ju större andel av din ekonomi som banken hanterar, desto mer villiga är de att pruta på räntan med dig.
Efter det kontaktar du än en gång din bank för att faktiskt ta lånet genom att skriva på ett skuldebrev.
Skriv på kontrakt
När du vet dina förutsättningar och har ditt bolån, är det dags att skriva på kontrakt. Vanligtvis sker det på mäklarens kontor med samtliga parter närvarande.
Se till att ha läst kontraktet noggrant i lugn och ro innan du kommer till mäklaren. När man är stressad och uppspelt är det lätt att missa ödesdigra detaljer i det finstilta.
Skriv aldrig på bostadens köpekontrakt innan du vet att bolånet är säkrat. Tvingas du dra dig ur bostadsaffären kan det kosta sig stora summor.