Via olika köp- och säljsidor på internet sker dagligen en mängd försäljningar av allt från antika kaffekoppar till skrivbord och släpvagnar. Men varje år rapporteras det även in en rad bedrägerier via dessa sidor. Det är lätt att bli lurad men riskerna minskar om man tänker sig för och undviker de mest klassiska fällorna som funnits länge i annonseringens historia.
Träffa säljaren
Att träffa säljaren vid ett köp har flera fördelar. Du kan ta kort på säljarens legitimation och därmed försäkra dig om vem du handlar från. Dessutom får du varan i handen och kan granska den innan betalning sker.
Däremot är det svårt, och inte ekonomiskt försvarbart, att träffa säljaren när billigare produkter ska köpas. I detta fall skickas de istället till dig som köpare.
Köpa till säkerhet
För att öka säkerheten har bland annat Blocket tagit fram en tjänst där de agerar mellanhand. Betalning sker till Blocket, varan skickas och godkänns varpå Blocket betalar ut pengarna till säljaren. Andra webbplatser har liknande tjänster. Detta kostar däremot lite extra.
Swisha
Genom att betala med Swish kan transaktionen spåras till en specifik person. Numret är tydligt knuten till en viss person vilket gör att bedragaren kan dra sig för att genomföra bedrägeri när man så tydligt kan spåras.
Är du säljare är även Swish en mycket bra betalningsform. Du ser direkt att du fått pengarna och behöver inte oroa dig för falska sedlar. Lita aldrig på en skärmdump som förväntas likna en banköverföring. Är inte pengarna på ditt konto ska du inte heller ge bort det du säljer.
Betala inte i förskott
Ett klassiskt bedrägeri är att samma objekt säljs till flera personer – utan att det skickas till någon alls. Det bygger på att förskottsbetalning sker vilket därmed gör att säljaren får pengarna innan objektet skickas, om det ens skickas.
Genom att bara betala i efterskott, eller använda tjänster som ökar säkerheten (se ovan), minskar denna risk. Problemet är att många säljare kräver förskottsbetalning och att detta kan ses som en regel inom andrahandshandel över internet.
Kontrollera register
Köps bilar, båtar, motorcyklar eller andra fordon bör en kontroll ske mot Transportstyrelsen för att säkerställa att säljaren verkligen äger fordonet. Dessutom kan man i denna kontroll se om det finns restskatter eller avgifter som inte är betalda på fordonet.